tiistai 28. elokuuta 2012

Yleisten töiden lautakunta 28.8.2012


Historiallisen lyhyt kokous, lista tässä. Alkuun keskustelimme siitä, kuinka puutarhuri Börje Frin mielestä Helsingistä puuttuu puistokulttuuri.

Sitten lyhyeen asialistaan. Outi Alanko-Kahiluoto ehdotti Siilitien varren puiston kunnostamista. Kyse on siis tyhjästä hiekkakentästä Päiväkodin ja paikallisen juottolan (Sillenpesä) välissä.

Paikka on metroaseman vieressä ja lähes ideaali täydennysrakentamiselle. mutta mikäli sitä ei rakenneta tai rakentaminen viivästyy, tehdään siitä ensin nykyistä hiekkakenttää viihtyisämpi puisto. Näin vastasimme. Kaupunkisuunnittelulautakunta ottanee kantaa rakennussuunnitelmiin.

Toisessa aloitteessa Kahiluoto ehdottaa jurttasaunaa Töölönlahdelle. Taktisesti sysäsimme vastuun kaupunkisuunnittelulautakunnalle, joka saa arvioida tundrakulttuurin sopivuutta keskustaan.

Jaana Pelkonen ehdottaa, että kaupunki voisi järjestä siivoustalkoita ympäristön siivoamiseksi. Virasto vastaa, että näinhän on tehty jo ainakin 28 vuotta (ja se selviää helposti googlella). Joka kevät on kevätsiivouksia, lisäksi on paljon muita talkoita. Aivan erityisesti on syytä mainita puistokummitoiminta. Kummikoordinaattorin palkkaamisen jälkeen kummien määrä on kasvanut jo 20%, eli kyllä talkoohenki elää. Valtuustoalotteita on ilmeisesti tulossa pari kolme per viikko tästä vaaleihin asti. Valtuutetut ovat heränneet kuntalaisten asioiden ajamiseen, eikä se ole niin tarkkaa onko ehdotetut asiat tehty jo.


Tapaninkylään lausutaan pari uutta taloa ja käytännössä liikennevihreänä toimiva puisto merkitään kaavassakin liikennevihreäksi, koska sitä se on: ojan pientareella pari puuta ja vähän nurtsia. Tiettävästi kaistale on siihen alkujaan jäänyt, kun Tapaninkyläntien kohdalle on varattu maata Kehä II:lle. Jos ja kun piilovarausta ei haluta ylläpitää, tuohon mahtuisi kyllä vielä yksi lamellitalo tien varteen melumuuriksi muille.

Yksityisteiden kojauksiin Östiksessä myönnettiin pari tonnia. Peruskorjausmääräraha on 26 tonnia vuodessa, ja se on nyt tältä vuodelta täynnä. Eli jos hoidatte yksityisteitä, ensivuoden alussa hakemusta sisään vaan, sitä ennen tuskin kannattaa. Tosin eipä noita töitä voi kauaa tehdäkään. Kaupungin periaatteena on maksaa 75% avoimessa käytössä olevien yksityisteiden peruskorjauksista hakemusta vastaan. Säästö pelkästään tiesuunnittelussa lienee samaa luokkaa kuin tuo avustus.

Katajanokan Guggenheim-tontilta on kohta purettu vanha makasiini. Tontti tulee rakennusviraston hallintaan ja siihen tullee jotain väliaikaista toimintaa kunnes lopullisesta käytöstä päätetään. Jonkinlaisesta tapahtuma-alueesta on ollut puhetta. Vesa Hack ehdotti siihen taannoin ABC-huoltsikkaa; itse voisin ehdottaa julkista puusaunaa, jos kerran Yrjönkadulla ei puita saa polttaa.


Omissa asioissa nostin esiin toisen linjan pysäköinnin. Sinne asennettiin eilen uusi hieno pyöräteline. Aihetta koskevissa keskusteluissa tuli esiin, että vstapäisillä lastauspaikoilla pysäköidään jatkuvasti, ja kaupuan kuljetusautot joutuvat siksi pysähtymään minne sattuu. Välitin virastolle pyynnön tehostaa pysäköinninvalvontaa Toisella linjalla.

Uusi Car bike rack ja väärin pysäköity auto kuvattuna tänään 16:40.


Manskun pyöräkaistan jatkosta Sokoksen ohi kysyin myös. Se piti alkujaa rakentaa tänä vuonna, mutta design-vuoden takia katuja ei haluttu aukoa kesällä. Kaupungininsinööri lupasi selvittää, onnistuisiko kaistan avaaminen pyöräkauden alkuun ensi keväällä.

Lisäksi viisi liukastumista ja autovahinko autossa, jota siirrettiin talven mittaan kolmeen kertaan lumitöiden tieltä. Siirtoja tehdään nykyään noin yksi talvessa per asukaspysäköintipaikka.

maanantai 27. elokuuta 2012

Parkkeeraamisen vaikeudesta - YTLK 21.8.2012

Kokouksen teema tuntui olevan pysäköinti, koska lähes kaikki asiat koskivat sitä. Lista tässä.

Jaana Pelkonen (kok) ehdottaa, että autoille järjestettäisiin talvisäilytystä, jotta kesäautot saataisiin pois kadunvarsilta häiritsemästä lumenaurausta ja kunnon ihmisten pysäköintipaikanetsintää.

Ongelma on tietenkin aivan oikea: kaupungissa on talvella yksinkertaisesti liikaa autoja. Viraston vastauksessa kerrotaan pysäköintipolitiikasta olevan selvitys meneillään kaupunkisuunnitteluvirastossa.

Terävöitimme vastausta siihen suuntaan, että siinä kerrotaan mitä pitää tehdä jotta lumityöt hoituisivat, eikä vain vihjailla että mitä pitäisi tehdä. Parempi sanoa suoraan kuin pelätä että naapurivirasto tai kaupunginhallitus ottaa nokkiinsa. Emme voi YTLK:ssa päättää vuoropysäköinnin laajentamisesta, väliaikaisista pysäköintikielloista tai asukaspysäköintimaksun nostosta, mutta se ei muuta sitä että ne tarvitaan.

Seppo Kanerva (ps) kantaa huolta, että Mikonkadulla RAYn edessä pysäköidään bussien paikoilla ja ehdottaa jotain liikennemerkkiviriviriä sekä rengaslukkoja. Vastaus kertoo mitä kaikkea pysäköidyille autoille voidaan tehdä lain mukaan. Ikävän vähän.

Samassa yhteydessä kyselin, mitä meille talvella lupaillulle esitykselle pysäköinninvalvonnan terävöittämisestä kuuluu. Ei kauheasti mitään, mutta jotain saattaa olla tulossa.

Kanervan toinen aloite taas käsittelee sitä, miten joku virolainen oli parkkeerannut invapaikalle Espoossa mahdollisesti väärennetyn invatunnuksen kanssa. Vastaus on oleellisesti, että Espoon pysäköinninvalvonta tai Viron poliisin leväperäiset käytännöt eivät meille kuulu. Kohteliaammin totta kai.

Tuuli Kousan (vihr) aloitteessa vaaditaan toimia, jotta kaavan vastaisety parkkipaikat kanatakupungin sisäpuhoilla saataisiin pois. Virasto olisi halunnut jättää kokonaan vastaamatta, mutta palautimme valmisteluun niin, etät vastataan vähintäänkin että mitä vaikutuksia moisella olisi ja kuinka me emme voi siitä päättää (eikä kaupunki oikein kai muutenkaan).

Lisäksi kuulema esityksemme pysäköinninvalvonnan lisärahoituksesta iltavalvonta varten oli hyväksytty budjettiin. Ei siis tarvitse tapella enempää siitä, saako 900 000 euroa käyttää 1 300 000 euron tulojen hankkimiseen.


Lisäksi käsiteltiin talousarvion seurantaraportti. Lumityöt ovat taas menneet 6,2 milliä yli, mutta muusta toiminnasta on kiristetty yksi milli pois. Muut sitovat tavoitteet on saavutettu, paitsi pääväylien pitäminen aurattuna aamuseitsemältä. Toista vuotta putkeen ainakin. Kysyin että onko ajateltu tehdä mitään tilanteen korjaamiseksi, paitsi toivoa ettei tulisi paljoa lunta. Kuulema jotain on nyt tehty.

Investointipuolella Kivikon liittymässä on 11 milliä käyttämättä, koska liikennevirasto jäädytti hankkeen omalta osaltaan, eikä kaupunki tee yhteishnaketta yksi. Kalasatama taas on 6,8 milliä alle budjetin, koska sinne saatiin lisärahaa jota ei ole ehditty käyttää. Muut projektialueet ovat 1-1,5 milliä alle budjetin, joka on kuulema normaalitaso. Tuon verran hankkeet on tapana ylibudjetoida ettei budjettia ylitettäisi.

Kaksi tulvavahinkoa jätettiin korvaamatta ja kaksi liukastumista korvattiin. Esityksen mukaan ja tavanomaista linjaa seuraten.

torstai 16. elokuuta 2012

Yleisten töiden lautakunta 14.8.2012

Ja lautakunta alkoi taas kesätauon jälkeen. Tämän kerran lista tässä.

Rakennuslautakunta on huolissaan rakennusten huonosta kunnosta ja korjausvelasta ja lähetti aiheesta kirjeen. Sitä käsitellään jossain vaiheessa.

Nippu rakennushankkeita on taas ylittänyt budjettinsa. Yhtenä niistä Jokeri 2 tunnelin suunnittelu. Kuulema se tulee ylittämään sen vielä uudestaankin, mutta korotuksesta tosiasiallisesti päättävä HKL ei halunnut juuri nyt uutisia kustannusylityksistä, joten seuraava lisämääräraha myönnetään vasta loppuvuodesta. Koska tilaukset hoitaa YTLK:n alainen HKR-rakennuttaja, me siis päätämme näistä ylitysvaltuuksista, vaikkemme niistä päätäkään.

Rakennusviraston korruptiojutusta ja erityistilintarkastuksesta tulee virallinen selvitys 25.9. meille ja 26.9. tarkastuslautakunnalle. Sitä ennen sitä ei julkaista, koska tuo on tarkastuslautakunnan ensimmäinen kokous. Jotain infoa tosin varmaan tihkuu.

Osuuspankkikeskus Teollisuuskadulla laajenee. Nykyinen rähjäinen sivukatu katoaa samalla, mutta parkkipaikkoja siihen silti tehdään. Ja muutenkin aika raskaalla kädellä parkkipaikkoja, yli ohjeen maksimien. Kuulema ovat uhanneet muuttaa Vantaalle muutoin. No, ei tuo kaava ihan huono ole ja hyvä että keskeiselle paikalle rakennetaan.

Isompi ongelma on kolmen vuoden remontin aikaiset järjestelyt. Osuuspankki olisi halunnut Dallapé-puistosta väliaikaisen parkkipaikan, mutta tähän ei virasto tule suostumaan. Sen sijaan Roineenpuisto suunnitellaan uhrattavan. Taaskin koska muutoin pankki muuttaa Vantaalle. Kaupunkisuunnittelulautakunta joutuu tosin tekemään tästä poikkeamispäätöksen, mikä ei välttämättä ole ihan läpihuutoa.

Roineenpuisto Puu-Vallilassa kesällä 2010. Seuraavat 3 vuotta tässä on parkkipaikka, jos Osuuspankki saa mitä haluaa.


Pitkän sillan 100v juhlan kunniaksi puuhataan historiikkiä ja muistolaattaa. Tai onhan siinä silta ollut yli 400 vuotta, mutta nykyinen täyttää 100.

Jakomäessä puretaan 2 taloa ja rakennetaan 3 tilalle jakomäentiellä. Tätäkin siis tapahtuu. Kuulema pyöräilijät ajavat siellä myös liian lujaa; täytyy käydä katsomassa.

Koirasaarentielle Kruunuvuorenrantaan tulee pyöräkaistat, jotka nousevat liikenneympyröissä jalkakäytävän tasoon, mutta eivät pyöräteiksi. Ympyrän joka puolella näet korotetaan suojatiet ja siinä vieressä myös pyöräkaistat. Ratkaisu on mielenkiintoinen, ja voi olla sangen hyvä. Vaikea arvioida varmaksi, kun ei tuollaista taida missään olla.


Tuomo Valokainen (sd) esitti aloitteessaan Hermannin rantatien roskien siivoamisen. Vastattiin, että jalkakäytävä ja pyörätie kuuluu kiinteistölle, tässä tapauksessa Nesteen huoltoasemalle. Tässä yhteydessä tuli esiin, että kiinteistöjen siivousvelvotteiden valvonta siirtyi juuri rakennusvalvontavirastolta rakennusvirastolle. Ehdotuksestani esittelijä lisäsikin vastaukseen, että virasto tulee huomauttamaan asiasta kiinteistölle. Huoltsikanpitäjälle ei välttämättä ole tullut mieleenkään että nurmikaistaleen takana olevan pyörätien siivous on hänen hommansa. Yleensä kannattaa aloittaa helpoilla keinoilla ja miettiä vasta sitten vaikeita.


Puhuttiin myös palveluosaston käsittelyajoista. Hitaudesta on kuulun valituksia, mutta omat kokemukseni ovat kyllä olleet todella nopeita. Toisaalta minä tietysti olen lautakunnassa. Pyysin lautakunnalle toimitettavan jossain vaiheessa raporttia käsittelyajoista ja niiden kehityksestä. Tähän asti kun kattavaa seurantaa ei ole tehty.

Lisäksi kasa kaavalausuntoja, pari vaalienalusaloitetta ja  tavanomaiset liukastumiset. Yksi katsottiin taloyhtiön asiaksi korvata, muut korvattiin.